محرومیت از حقوق اجتماعی چیست؟
محرومیت از حقوق اجتماعی
در این مقاله سعی داریم به بحث محرومیت از حقوق اجتماعی به عنوان یکی از سر فصل های حقوق کیفری بپردازیم.
تمام افراد جامعه برای زندگی در جامعه از حقوق یکسانی برخوردار هستند اما قاقون گذار برخی از افراد جامعه را به علت ارتکاب جرم از حقوق اجتماعی محروم می نماید.
محرومیت از حقوق اجتماعی چیست؟
وکیل خوب کیفری موسسه حقوقی صلح آفرین پارس بیان می دارد : قانون گذار برای تنبیه مجرم و جلوگیری از انجام دوباره آن جرم و خدشه وارد کردن به حقوق خود شخص و اشخاص جامعه مجازات مذکور در قانون مجازات اسلامی را تبیین کرده است.
وکیل خوب کیفری موسسه حقوقی صلح آفرین پارس متذکر می شود : در قانون مجازات اسلامی سه نوع مجازات برای فردی که مرتکب جرم شده است و مطابق ماده 2 همین قانون مجرم شناخته می شود پیش بینی کرده است:
1) مجازات اصلی 2) مجازات تکمیلی 3) مجازات تبعی
این وکیل خوب کیفری موسسه حقوقی صلح آفرین پارس ادامه می دهد : یکی از مصادیقی که قانون گذار زیر مجموعه مجازات تکمیلی و تبعی برای مجرم مشخص کرده است محرومیت از حقوق اجتماعی می باشد. در ادامه به تعریف و ماهیت و مصداق ها و مدت زمان اعمال آن می پردازیم.
وکیل خوب کیفری موسسه حقوقی صلح آفرین پارس بیان می دارد : محرومیت از حقوق اجتماعی به معنای منع کردن فرد از حقوق اجتماعی آن است بدین منظور که فرد مجرم به تناسب جرمی که مرتکب شده است محکوم به تحمل این مجازات (محرومیت از حقوق اجتماعی ) می شود.
وکیل خوب کیفری موسسه حقوقی صلح آفرین پارس برای روشن شدن مبنای قانونی محرومیت از حقوق اجتماعی به بررسی می پردازد:
قانون گذار در ماده 26 قانون مجازات اسلامی مصادیق حقوق اجتماعی ( حقوقی که توسط جامعه به شخص داده می شود) را نام برده است.
حقوق اجتماعی موضوع قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 به شرح زیر است:
الف- داوطلب شدن در انتخابات ریاست جمهوری، مجلس خبرگان رهبری، مجلس شورای اسلامی و شوراهای اسلامی شهر و روستا.
ب- عضویت در شورای نگهبان، مجمع تشخیص مصلحت نظام یا هیات دولت و تصدی معاونت رئیس جمهور.
پ- تصدی ریاست قوه قضائیه، دادستانی کل کشور، ریاست دیوان عالی کشور و ریاست دیوان عدالت اداری.
ت- انتخاب شدن یا عضویت در انجمنها، شوراها، احزاب و جمعیتها به موجب قانون یا با رای مردم.
ث- عضویت در هیاتهای منصفه و امناء و شوراهای حل اختلاف.
ج- اشتغال به عنوان مدیر مسوول یا سردبیر رسانههای گروهی.
چ- استخدام و یا اشتغال در کلیه دستگاههای حکومتی اعم از قوای سه گانه و سازمانها و شرکتهای وابسته به آنها، صدا. وسیمای جمهوری اسلامی ایران، نیروهای مسلح و سایر نهادهای تحت نظر رهبری، شهرداریها و موسسات مامور به خدمات عمومی و دستگاههای مستلزم تصریح یا ذکر نام برای شمول قانون بر آنها.
ح- اشتغال به عنوان وکیل دادگستری و تصدی دفاتر ثبت اسناد رسمی و ازدواج و طلاق و دفتریاری.
خ- انتخاب شدن به سمت قیم، امین، متولی، ناظر یا متصدی موقوفات عام.
د- انتخاب شدن به سمت داوری یا کارشناسی در مراجع رسمی.
ذ- استفاده از نشانهای دولتی و عناوین افتخاری.
ر- تاسیس، اداره یا عضویت در هیات مدیره شرکتهای دولتی، تعاونی و خصوصی یا ثبت نام تجارتی یا موسسه آموزشی، پژوهشی، فرهنگی و علمی.
تبصره ۱- مستخدمان دستگاههای حکومتی در صورت محرومیت از حقوق اجتماعی، خواه به عنوان مجازات اصلی و خواه مجازات تکمیلی یا تبعی، حسب مورد در مدت مقرر در حکم یا قانون، از خدمت منفصل می شوند.
در این تبصره به تحمل این جرم توسط مستخدمان دستگاه های حکومتی اشاره کرده است .
تبصره ۲- هر کس به عنوان مجازات تبعی از حقوق اجتماعی محروم گردد پس از گذشت مواعد مقرر در ماده(۲۵) این قانون اعاده حیثیت می شود و آثار تبعی محکومیت وی زائل می گردد مگر در مورد بندهای(الف)، (ب) و(پ) این ماده که از حقوق مزبور به طور دائمی محروم می شود.
وکیل خوب کیفری موسسه حقوقی صلح آفرین پارس در مورد مدت زمان اعمال مجازات محرومیت از حقوق اجتماعی بیان می دارد:
اعمال مجازات محرومیت از حقوق اجتماعی دارای مدت زمانی است که قانون گذار به شرح ذیل بیان نموده است:
بازه زمانی اعمال مجازات محرومیت از حقوق اجتماعی
مدت زمانی که قانون گذار برای اعمال این مجازات ( محرومیت از حقوق اجتماعی ) در نظر گرفته است 2 تا 7 سال است؛ که تعیین مدت زمان دقیق محرومیت از حقوق اجتماعی با توجه به شدت و میزان جرم مرتکبی توسط قاضی صادر کننده حکم نهایی انجام می شود.
وکیل خوب کیفری موسسه حقوقی صلح آفرین پارس : لکن مستند به تبصره 2 ماده 26 قانون مجازات اسلامی؛ هرگاه فرد از حقوق اجتماعی محروم شود بعد از پایان مدت محرومیت اعاده حیثیت شده و حقوق وی به آن برگردانده می شود به جز حقوق اجتماعی مذکور در بند های (الف) (ب) (پ).
امیدواریم مطالبی که خدمت شما بازدیدکنندگان محترم ارائه شد مفید واقع شده باشد.
در صورت نیاز به وکیل خوب کیفری موسسه حقوقی صلح آفرین پارس متخصص در رابطه با پرونده خود می توانید با بهترین وکیل دادگستری تماس بگیرید.
موسسه حقوقی صلح آفرین پارس متشکل از مجرب ترین وکلا حال و اساتید مطرح دانشگاه های کشور در کنار شما می باشند.
تلفن تماس: 02166408517
دیدگاهتان را بنویسید