قراردادهای بین المللی

قراردادهای بین المللی

تنظیم قراردادهای بین المللی

یکی از مباحث بسیار مهم در تجارت بین الملل تنظیم و انعقاد قراردادهای تجاری بین المللی است. قرارداد به توافقی اطلاق می شود که روابط دو یا چند طرف را مقرر می دارد.

این روابط می تواند در زمینه رهن ، اجاره ، خرید و فروش ، ضمانت و یا اعطای تسهیلات مالی باشد.

قرارداد تجاری به آن دسته از قراردادهایی اطلاق می شود که برای مقاصد کسب و کار و رفع نیاز تجاری منعقد می شود.

قراردادهای تجاری بین المللی مبین این امر است که طرفین قرارداد در فراسوی مرزهای یک کشور با هم معامله می کنند و یا قرارداد بناست که در فراسوی مرزها به اجرا در آید.

قراردادهای بین المللی ، انواع بسیار متنوعی دارد که در راس آنها قراردادهای خرید و فروش کالا و خدمات قرار دارد که به موجب آن مواد و وسایل ، ماشین آلات ، خدمات فنی و مهندسی و غیره مورد خرید و فروش واقع می شود.

 

قراردادهای بین المللی از جهات گوناگونی با قراردادهای داخلی تفاوت دارند.مهم ترین تفاوت ارتباط قراردادهای بین المللی با بیش از یک نظام ملی است.

برخلاف قراردادهای داخلی که در چهارچوب یک نظام حقوقی ملی منعقد و اجرا می شوند ، در قراردادهای بین المللی حداقل دو نظام ملی مطرح است.

 

قانون حاکم برقراردادهای تجاری بین المللی:

قراردادهای بین المللی بر خلاف قراردادهای داخلی ، به بیش از یک نظام حقوقی ملی مربوط است. زمانی که قراردادی بین یک شرکت سوئیسی و یک شرکت آلمانی بر ساخت یک پروژه مشترک در ایران در کشور فرانسه منعقد می شود ، قرارداد منعقده به نظام حقوقی فرانسه و نظام حقوقی آلمان و سوئیس به عنوان قانون متبوع طرفین مشارکت دارند. قرارداد مذکور با نظام حقوقی ایران محل اجرای قرارداد ارتباط دارد.

 

زمانی که اختلافات ناشی از یک قرارداد نزد یک دادگاه ملی مطرح می شود، دادگاه ملی ابتدا تلاش می کند که قانون حاکم بر قرارداد را تعیین نماید. به این جهت دادگاه به قواعد حل تعارض نظام حقوقی متبوع خود مراجعه و قانون حاکم را معین می کند.

از آنجا که قواعد حل تعارض نظام های گوناگون یکسان نیست ، نتیجه رجوع به قواعد حل تعارض نیز طبیعتا یکسان نیست. در صورتی که قانون حاکم توسط طرفین انتخاب نشود ، اختلاف نظر نظامهای گوناگون حقوقی بیشتر خواهد بود.

چنانچه قواعد حل تعارض کشورها با هم یکسان باشد می توان با آسودگی خاطر قانون حاکم بر قرارداد را انتخاب نمود.

در سطح بین المللی تلاش شده تا قواعد حل تعارض کشورها یکسان شود.

 

قراردادهای استاندارد تجاری بین المللی

امروزه استفاده از قراردادهای استاندارد یا قراردادهای نمونه در تجارت بین المللی امری رایج و متعارف است. بسیاری از شرکت های تجاری به جای تنظیم قرارداد با تک تک طرف های تجاری خود از قراردادهای از پیش تهیه شده استفاده می کنند که در آنها حقوق و تعهدات طرفین به نحو واضح و جامعی پیش بینی شده است.

 

انواع قراردادهای استاندارد تجاری بین المللی:

قراردادهای استاندارد ممکن است توسط خود ارائه کننده کالا یا خدمات تنظیم و تدوین شده باشد . شرکتهای بزرگ تجاری که دارای بخش حقوقی قدرتمندی هستند و از نیروی متخصص کافی بهره مندند معمولا خودشان به تنظیم و ارائه قراردادهای تجاری استاندارد اقدام می کنند. بسیاری از قراردادهای استاندارد تجاری بین المللی و شرایط عمومی آن به وسیله انجمنهای صنفی تجاری تنظیم گردیده اند.

این انجمنهای تجاری که متشکل از گروهی از تجار و شرکتهای تجاری هستند که در تجارت خاصی فعالیت می کنند.

علاوه بر انجمنهای تجاری سازمانهای فراملیتی نیز به تهیه قراردادهای استاندارد اقدام کرده اند که روز به روز بر اهمیت و تعداد آنها افزوده می شود.

از جمله سازمانهای بین المللی که به ارائه قراردادهای استاندارد تجاری بین المللی مبادرت می کنند  عبارتند از: کمیسیون اقتصادی اروپا وابسته به سازمان ملل متحد ، اتاق تجاری بین المللی، فدراسیون بین المللی مهندسان مشاور (فیدیک) و … اشاره کرد.

 

نکاتی مهم در تنظیم قراردادهای تجاری بین المللی:

در تنظیم و انعقاد قراردادهای بین المللی اولین گام تعیین اهداف و نحوه رسیدن به آن می باشد. برای رسیدن به اهداف مورد نظر ، پس از تعیین چهارچوب کلی قرارداد، معمولا یکی از طرفین وظیفه پیدا می کند که پیش نویس اولیه قرارداد را برای مذاکرات بعدی تهیه نماید.

با وجود اینکه تهیه پیش نویس قراردادهای تجاری بین المللی کار سخت و پر هزینه است، بسیاری از طرفهای خارجی ترجیح می دهند که این وظیفه را متقبل شوند.

شکل قراردادهای تجاری بین المللی ممکن است به اشکال گوناگونی منعقد شود. یک قرارداد تجاری بین المللی ممکن است به صورت شفاهی و یا ممکن است یک قرارداد تجاری بین المللی به طریق تبادل نامه ، یا اینکه قرارداد تجاری بین المللی به صورت فاکس یا اینکه قرارداد تجاری بصورت ایمیل منعقد شود.

 

 

امیدواریم مطالبی که خدمت شما بازدیدکنندگان محترم ارائه شد مفید واقع شده باشد.
در صورت نیاز به وکیل متخصص در رابطه با پرونده خود می توانید با بهترین وکیل دادگستری تماس بگیرید.

موسسه حقوقی صلح آفرین پارس متشکل از مجرب ترین وکلا حال حاضر کشور و اساتید مطرح دانشگاه
های کشور در کنار شما می باشند.

تلفن تماس: 02166408517

 

 

اشتراک گذاری پست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *