چک رمز دار و انواع آن
وکیل خوب چک بیان می دارد : چک یکی از اسناد تجاری است که نقش ویژه ای در اقتصاد هر کشوری دارد .
در ایران یکی از مهمترین ابزار های پرداخت و انتقال وجه به شمار می آید در ادامه توضیحاتی در مورد انواع چک رمز دار ، کاربرد آن ، نحوه ابطال ، زمان وصول و استعلام و نکات مروط به چک رمز دار ارائه می دهیم.
چک چیست ؟
طبق قانون ، چک نوشته ای است که به واسطه آن صادر کننده به محال علیه (محلی که پول در آن قرار دارد مثل بانک) دستور می دهد تا همه یا بخشی از پولی که نزدش هست را به دارنده چک بپردازد.
صادرکننده چک باید چک را بدون قلم خوردگی و خط خوردگی تکمیل نماید.
انواع چک:
چک به طور کلی به دو دسته تقسیم می شود .دسته اول چک هایی که توسط اشخاص صادر می شوند و دسته دوم چک هایی که توسط بانک ها صادر می شوند.
از چک هایی که توسط افراد صادر میشوند می توان چک های عادی و چک های تایید شده را نام برد.
از طرفی چک های رمز دار ، چک های تضمین شده و چک مسافرتی از دسته چک هایی هستند که توسط بانک صادر میشوند.
حال میخواهیم تمرکز بیشتری روی چک های رمز دار داشته باشیم .
صدور چک رمز دار یکی از خدماتی است که بانک ها برای ارائه آن از مشتریان مبلغی را به عنوان هزینه صدور چک رمز دار دریافت میکنند.
چک رمز دار به دو دسته چک رمز دار بین بانکی و چک رمز دار بانکی تقسیم می شود.
چک رمزدار بین بانکی
این نوع چک برای انتقال پول از یک بانک به بانک دیگر استفاده می شود .بدین صورت که شخص از بانک صدور چک رمز دار را برای انتقال وجه مورد نظر درخواست می کند و بانک هم چک را به صورت رمز دار برای بانک مورد نظر شخص درخواست کننده صادر می کند.
از مزایای این نوع از چک امنیت و عدم امکان سوء استفاده از آن و هم چنین تضمین پرداخت آن است .
صدور چک بین بانکی در وجه حامل ممنوع است و حتما باید به حساب گیرنده صادر شود. استفاده از این نوع چک در معاملات ملکی بیشتر توصیه می شود زیزا بر خلاف چک عادی پرداخت چک رمزدار بین بانکی از طرف بانک تضمین شده است و بدین معناست که چک حتما نقد می شود.
برای دسترسی به قانون چک با اصلاحات سال 97 کلیک کنید
ابطال چک های بین بانکی:
برای ابطال چک های بین بانکی، بانک مقصد (بانکی که چک در وجه آن صادر شده ) می بایستی پشت چک صادر شده را مهر نموده و ذکر نماید که هیچ عملیاتی انجام نشده است تا اقدامات لازم جهت برگشت وجه چک به حساب متقاضی صورت پذیرد.
چک رمزدار بانکی
این نوع چک برای انتقال پول از شخص به شخص دیگر است ب طور مثال شخص صدور این نوع چک را به در وجه یک شخص حقیقی ( به طور مثال شرکت ) از بانک درخواست میکند .
در واقع شما می توانید به بانکی در آن حساب دارید مراجعه کنید و از بانک بخواهید یک چک رمزدار برای شما صادر کند . بانک در چکی که صادر می کند حساب فرد دریافت کننده را درج می کند و دربافت کننده می تواند در کلیه شعب بانک چک را نقد کند .
برای اینکه این نوع از چک قابلیت انتقال پیدا کند صاحب چک باید پشت چک رمز دار بانکی ای که در وجه شخص صادر می شوند را امضا و چک هایی که در وجه شرکت ها صادر می شوند را مهر بزند.
یکی از ایرادات این نوع از چک آن است که در حکم پول نقد است و اگر مفقود شود کسی که آن را پیدا میکند میتواند به بانک مراجعه کند و وجه ان را نقد کند البته صاحب چک می تواند در صورت مفقود شدن چک به بانک مراجعه و ان را باطل کند
زمان وصول چک رمزدار:
برای وصول چک های رمزدار زمان مشخص تعیین شده و خارج از این ساعات در این خصوص عملیات بانکی انجام نمیگرید.
طبق قوانینی که به تازگی اصلاح شده و طبق سیاست های بانکی بانک مرکزی، وصول چک های رمزدار در طول روز فقط تا ساعت 13 انجام می گیرد.
استعلام چک های رمز دار:
در مورد استعلام چک های رمز دار باید بدانید که بانک مقصد چک مورد نظر را از بانک صادر کننده استعلام می گیرد و شماره سری و سریال آن را بررسی می کند بدین صورت می توان از تقلبی بودن چک های رمز دار مطلع شد.
نکات مربوط به چک رمز دار:
_ برای صدور چک های رمزدار حتما باید متقاضی حقیقی یا حقوقی آن وجود داشته باشد و صدور چک در وجه حامل یا بدون نام ممکن نیست.
_ مقدار مبلغ چک های رمزدار نباید به صورت دست نویس نوشت شود، بلکه باید به صورت چاپی روی چک درج شود تا رسمیت پیدا کند.
_ برای صدور چک های رمز دار متقاضی درخواست کننده باید فرمی کهه حاوی امضا و اثر انگشت شخص نیز هست را پر کند.
_ بعد از دریافت حواله متقاضی چک ها باید سندهای مرتبط با موضوع را امضا کند و اثر انگشت بزند.
امیدواریم مطالبی که خدمت شما بازدیدکنندگان محترم ارائه شد مفید واقع شده باشد.
در صورت نیاز به وکیل متخصص در رابطه با پرونده خود می توانید با بهترین وکیل دادگستری تماس بگیرید.
موسسه حقوقی صلح آفرین پارس متشکل از مجرب ترین وکلا حال حاضر کشور و اساتید مطرح دانشگاههای کشور در کنار شما می باشند.
تلفن تماس: 02166408517
دیدگاهتان را بنویسید