تمکین عام و خاص زن از شوهرش

تمکین عام و خاص زن از شوهرش

سلام ممنونم که با موسسه حقوقی صلح آفرین پارس همراه هستید امروز می خواهیم در مورد تمکین صحبت کنیم .

بسیاری از افراد جامعه کم یا بیش با واژه تمکین آشنایی دارند اما امروز در این مقاله تصمیم گرفتیم تا با انواع تمکین و همچنین ضمانت اجرای عدم تمکین زوج و یا زوجه شما را بیشتر آشنا نماییم.

انواع تمکین و تعریف آن:

وکیل خوب خانواده موسسه حقوقی صلح آفرین پارس بیان می نماید : تمکین دارای معنی خاص و معنی عام می باشد.

تمکین خاص به این معنی است که زن نزدیکی جنسی با شوهر را به طور متعارف بپذیرد و جز در مواردی که مانع موجهی داشته باشد از برقراری رابطه جنسی با شوهر خود خوداری کند.

این بدین منظور است که زوجه از برقراری رابطه جنسی (تمکین خاص) با شوهرش جلوگیری ننماید و هر زمان که زوج درخواست چنین رابطه ای (تمکین خاص) را با وی خواست زوجه نسبت به برقراری رابطه (تمکین خاص) با شوهرش اقدام نماید مگر اینکه زوجه در برقراری رابطه جنسی (تمکین خاص) عذر موجهی داشته باشد که در این حالت زن می تواند از برقراری رابطه جنسی (تمکین خاص) با شوهرش خودداری نماید .

تمکین عام به این معنی می باشد که زوجه در زندگی از شوهرش حرف شنوی داشته باشد  و یا به عبارت دیگر نسبت به تصمیمات شوهر در زندگی مشترک احترام و آن را اجرا نماید این موضوع به این دلیل است که براساس قانون مدنی کشور ما ریاست خانواده به مرد می باشد به همین دلیل زوجه به غیر از مواردی که برایش عذر موجه تلقی می شود باید از شوهر خود تمکین عام نماید

 

تمکین زوج از زوجه:

وکیل خوب خانواده موسسه حقوقی صلح آفرین پارس بیان می دارد : البته لازم به ذکر است برقراری رابطه جنسی (تمکین خاص) نیز وظیفه شوهر می باشد و شوهر نیز مکلف است در حدود متعارف رابطه جنسی (تمکین خاص)  با زن داشته باشد و در غیر این صورت برخلاف وظیفه حسن معاشرت رفتار کرده است.

بنابراین وظیفه برقراری رابطه جنسی (تمکین خاص) از تکالیف مشترک به شمار می آید.

وکیل خوب خانواده موسسه حقوقی صلح آفرین پارس متذکر می شود : همانطور که گفتیم تمکین در معنای عام خود به این معنی است که زن وظایف خود را نسبت به شوهر انجام دهد و از شوهر خود در حدود قانون و عرف اطاعت کند و ریاست شوهر را در خانواده بپذیرد.

پس اگر شوهر توقعات نامشروع یا نامتعارفی از زن داشته باشد زن مکلف به تمکین یا اطاعت از شوهرش نیست.

وکیل خوب خانواده موسسه حقوقی صلح آفرین پارس بیان می کند : شوهر می تواند رفت و آمد و مکاتبات زن خود را کنترل کند لیکن این کنترل نباید از حدود متعارف خارج باشد.

هرگاه شوهر برخلاف متعارف از خروج زن از خانه و بازدید خویشان و دوستانش جلوگیری کند ، رفتار شوهر سومعاشرت به شمار می آید.

مقام ریاست خانواده برای مرد و وظیفه تمکین برای زن ایجاب می کند که اگر هرگاه در امور خانوادگی و تربیت اولاد و معاشرت ها و اعمال زن ، اختلاف نظری بین زن و مرد وجود داشته باشد ، زن از نظر شوهر پیروی کند، مگر اینکه مجوز قانونی برای عدم اطاعت از شوهر وجود داشته باشد.

 

معنی نشوز و ناشزه:

وکیل خوب خانواده موسسه حقوقی صلح آفرین پارس بیان داشت : عدم تمکین زوجه در اصطلاح حقوقی نشوز و زنی که از شوهر خود تمکین نمی کند ناشزه نامیده می شود.

نشوز در لغت به معنی بلند شدن و در اصطلاح حقوقی نافرمانی یکی از زوجین است. ولی در حقوق امروز نشوز را معمولا برای نافرمانی زن از شوهر یا همان عدم تمکین زن از شوهر خود است.

 

ضمانت اجرای عدم تمکین:

وکیل خوب خانواده موسسه حقوقی صلح آفرین پارس بیان می دارد : ضمانت اجرای عدم تمکین زوجه از شوهر خود و ناشزه بودن وی ، به شوهر این حق را می دهد که بتواند به دادگاه مراجعه کرده ، الزام زن را به تمکین از خود بخواهد.

وکیل خوب خانواده موسسه حقوقی صلح آفرین پارس ادامه می دهد : به نظر می رسد که حکم دادگاه به تمکین که در عمل دادگاه ها هم دیده می شود اشکالی ندارد لیکن الزام مادی و فیزیکی زن به تمکین در مقام اجرای حکم دادگاه هم با شخصیت زن منافات دارد.

به علاوه زن در صورت عدم تمکین نمی تواند از شوهر مطالبه نفقه کند. ماده 1108 قانون مدنی در این زمینه مقرر می دارد: هرگاه زن بدون مانع مشروع از ادای وظایف زوجیت امتناع کند مستحق نفقه نخواهد بود.

وکیل خوب خانواده موسسه حقوقی صلح آفرین پارس ادامه می دهد : بنابراین اگر زن مانع مشروع و عذر موجهی در عدم تمکین داشته باشد، حق وی نسبت به نفقه ساقط نخواهد شد.

مثلا اگر زن به علت خطری که از جانب شوهر متوجه او است از ماندن در خانه و ادای تمکین از شوهر خودداری کند یا به علت ابتلا شوهر به امراض مقاربتی از نزدیکی و تمکین از شوهر خوداری کند ، این امتناع مانع حق نفقه نخواهد بود.

 

ضمانت اجرای نشوز شوهر:

وکیل خوب خانواده موسسه حقوقی صلح آفرین پارس بیان می دارد: نشوز شوهر یا عدم ایفای وظایف زناشویی از جانب وی نیز دارای ضمانت اجرای حقوقی است و زن می تواند با مراجعه به دادگاه الزام شوهر را به انجام وظیفه درخواست کند. به علاوه نشوز شوهر سو معاشرت به شمار می آید و اگر از مصادیق عسروحرج زوجه بشمار آید ، زن می تواند از دادگاه خانواده درخواست طلاق کند.

 

در صورت نیاز به وکیل متخصص در رابطه با پرونده خود می توانید با بهترین وکیل دادگستری تماس بگیرید.
موسسه حقوقی صلح آفرین پارس متشکل از مجرب ترین وکلا حال حاضر کشور و اساتید مطرح دانشگاه های کشور در کنار شما می باشند.

شماره های تماس: 02166408517

اشتراک گذاری پست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *