آشنایی با حقوق خانواده [ از طلاق تا حضانت فرزندان + نقش وکیل خانواده ]
حقوق خانواده از حساسترین شاخههای حقوقی به شمار میآید که به مسائلی مانند حضانت فرزندان، طلاق، حق نفقه و دعاوی خانوادگی میپردازد. از آنجایی که در دنیای امروز آگاهی از حقوق و مسائل قانونی مربوط به خانواده از اهمیت بالایی برخوردار است. آگاهی داشتن از این حقوق برای هر فردی کمک میکند تا از حقوق خود مطلع شود و در صورت بروز مشکل از طریق مشاوره حقوقی و یا وکیل خانواده از حقوق خود دفاع نماید.
فرآیند قانونی طلاق
فرآیند کلی طلاق قانونی به این شرح است که ابتدا در سامانه تصمیم طلاق ثبت نام کنند تا به مرکز غربالگری برای مشاوره ارجاع داده شوند. بعد از گذراندن 5 جلسه مشاوره قبل از طلاق، گواهی عدم انصراف از طلاق برای آنها صادر میشود. سپس یکی از زوجین یا هر دو به کمک یک وکیل طلاق و یا وکیل خانواده، به دفتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه میکند و دادخواست طلاق را ثبت مینماید. این دفتر، دادخواست طلاق را به همراه اسناد و مدارک ارائهشده به دادگاه خانواده میفرستد و زمان رسیدگی به آن تعیین میگردد.
اگر شخص برای رسیدگی به روند طلاق یک وکیل خانواده گرفته باشد زمان دادگاه به وکیل اطلاع داده میشود و وکیل میتواند بدون حضور او از پرونده دفاع کند. بعد از صدور گواهی عدم سازش از دادگاه، طرفین سه ماه فرصت دارند تا به دفتر ازدواج و طلاق مراجعه کنند تا با خواندن صیغه طلاق، به عقد ازدواج خود پایان دهند.
انواع طلاق و شرایط هر کدام
انواع طلاق به کمک وکیل خانواده به دو دسته تقسیم میشود: طلاق بائن و طلاق رجعی
طلاق بائن
طلاق بائن نوعی طلاق است که بعد از جاری شدن صیغه طلاق، مرد اگر بخواهد مجدداً به زن رجوع کند باید عقد ازدواج جاری شود. در شرایطی که طلاق غیر مدخوله باشد، زن در آن یائسه باشد، طلاق از نوع خلع و مبارات باشد، زن توسط مرد سه طلاقه شود و زن کمتر از نه سال سن داشته باشد طلاق از نوع بائن میشود.
طلاق رجعی
اگر طلاقی بائن نباشد رجعی است. در این طلاق که به کمک وکیل خانواده انجام میشود در طول مدت عده، مرد میتواند بدون اینکه عقد نکاح مجددی میان آنها بسته شود به همسر خود رجوع کند. رجوع مرد در طلاق رجعی به اراده خود او است اما زن نمیتواند مانع رجوع مرد شود.
مدارک و مستندات مورد نیاز برای طلاق
مدارک لازم برای طلاق از طرف مرد، طلاق از طرف زن و طلاق توافقی به شرح زیر است:
مدارک لازم برای طلاق از طرف زوجه:
1. شناسنامه و کارت ملی
2. وکالتنامه وکیل خانواده یا وکیل طلاق
3. عقدنامه ازدواج
4. وکالتنامه محضری
5. مدارک مرتبط با نتیجه مشاوره حقوقی یا وکیل خانواده
6. گواهی عدم بارداری زوجه
7. گواهی پزشکی قانونی
8. حکم طلاق صادره از دادگاه
مدارک لازم برای طلاق از طرف شوهر:
1. مدارک هویتی مرد
2. سند ازدواج
3. گواهی عدم امکان انصراف از طلاق
4. وکالتنامه وکیل خانواده
5. اسناد مرتبط با پرداخت مهریه به همسر
مدارک لازم در طلاق توافقی:
1. اسناد هویتی زوجین
2. عقدنامه
3. گواهی مربوط به مشاوره طلاق
4. گواهی پزشکی قانونی
حقوق و وظایف والدین پس از طلاق
وظایف والدین بعد از طلاق شامل موارد زیر است:
حضانت فرزندان: از مهمترین مسائلی که بعد از طلاق باید مورد توجه والدین باشد مسئله حضانت و نگهداری فرزندان است. یک وکیل خانواده خوب میتواند در این خصوص به زن و مرد کمک کند.
حق ملاقات: بعد از طلاق، والدین حق دارند با فرزندان خود دیدار کنند و با آنها ارتباط داشته باشند. با این روابط و ملاقاتها باید روابط سالم بین فرزند و والدین تضمین شود.
نفقه و مسئولیت مالی: والدین مسئولیتهای مالی مانند هزینههای ضروری زندگی و تحصیل در قبال فرزندان خود دارند. معمولاً نفقه بر عهده یکی از والدین است.
مسائل عاطفی و روانی بعد از طلاق: والدین باید پس از جدایی به سلامت روانی و عاطفی فرزندان خود توجه ویژه داشته باشند و در صورت نیاز از مشاوره کمک بگیرند.
حضانت فرزندان و قوانین مرتبط
مسئله حضانت فرزندان به کمک وکیل خانواده باید به یکی از والدین و یا به صورت مشترک به هردوی آنها واگذار شود. حضانت فرزند پسر و دختر تا سن هفتسالگی با مادر و بعد از آن تا سن بلوغ بر عهده پدر است. بعد از آن خود فرزندان تصمیم میگیرند که با کدامیک زندگی کنند.
عوامل مؤثر بر تعیین حضانت
عوامل مختلفی در تعیین حضانت فرزندان نقش دارند. این عوامل عبارت است از: سن، جنس، وضعیت تحصیلی و تربیتی، سلامت، وضعیت اقتصادی و اجتماعی، اخلاق و رفتار والدین و…
تغییر حضانت و شرایط قانونی آن
شایستگی اخلاقی والدین از مهمترین عاملی است که در حضانت فرزندان نقش دارد و اگر پدر یا مادر این شرط را نداشته باشد طرف مقابل به کمک وکیل خانواده میتواند اقدام به تغییر حضانت نماید. علاوه بر مسائل اخلاقی شرایط قانونی زیر برای تغییر حضانت فرزند لازم است:
• اعتیاد به مواد مخدر
• شهرت به فساد اخلاقی
• ابتلا به بیماری روانی
• سوءاستفاده تجاری از فرزند
• ضرب و جرح کودک
• جنون
• ازدواج مجدد مادر
• سهلانگاری در مراقبت از فرزند
نقش وکیل خانواده در فرآیند طلاق و حضانت فرزندان
این مورد بهطور قابل توجهی حائز اهمیت است. وکیل خانواده با ارائه مشاورههای حقوقی تخصصی، به طرفین کمک میکند تا حقوق خود را بهدرستی شناسایی و احقاق کنند. در مراحل طلاق، وکیل میتواند در تنظیم و ارائه درخواستها، مذاکرات مالی و توافقات مربوط به مهریه و نفقه نیز نقش مؤثری ایفا کند. همچنین، در موارد حضانت فرزندان، وکیل خانواده با در نظر گرفتن بهترین منافع کودک، به والدین در تعیین سرپرستی و حق ملاقات میتواند به بهترین وجه کمک کند. بدین ترتیب، وکیل خانواده نهتنها به تسهیل روند قانونی میپردازد، بلکه به حفظ آرامش و سلامت روانی اعضای خانواده نیز توجه بسیاری دارد.
سخن پایانی
حقوق خانواده از مسائل مهمی است که هر فرد از خانواده باید به آن مطلع باشد. مسئله طلاق و جدایی زن و مرد یکی از مسائل حقوقی خانواده است که به کمک وکیل خانواده قابل پیگیری است. زن و مرد پس از جدایی، وظایفی دارند که باید به آن عمل کنند. حضانت فرزند از مهمترین مسائلی است که عدم توجه به آن تأثیرات بدی روی فرزند خواهد گذاشت. در تمام موارد فوق داشتن وکیل مجرب و قانون بلد میتواند کمکی بسیار بزرگ و آسوده خاطر در کنار شما باشد. تیم وکلای موسسه صلح آفرین برای آرامش خاطر شما در کنار شماست. با ما در ارتباط باشید.