شکایت از پزشکان در دادگاه + مراحل و نکات کلیدی
شکایت از پزشک اقدامی است که پس از قصور او توسط افراد انجام میشود. سالانه حدود 5 هزار شکایت در دادسرای نظام پزشکی ثبت میشود که این میزان نسبت به سالهای گذشته 10 درصد افزایش رشد داشته است. در کل شکایت از کادر درمان به دو دلیل انجام میشود. گاهی یک پزشک مرتکب تخلف در حرفهاش میشود که در این صورت باید رفتار او توسط سازمان نظام پزشکی مورد بررسی قرار بگیرد؛ مثلاً مبلغ ویزیت خود را بیشتر از مبلغ مصوب دریافت کند و رفتارهایی از این قبیل. اما گاهی پزشک با تجویز اشتباه و یا قصور پزشکی باعث ایجاد خسارت به بیمار و یا حتی فوت او میگردد. در این صورت او مرتکب جرمی شده است که باید با مراجعه به دادگاه و گرفتن یک وکیل بر علیه او شکایت شود.
قصور پزشکی از آنجایی که مستقیماً با جسم و جان یک انسان در ارتباط است امری حساس و حیاتی است. وقتی خانواده یک بیمار با نهایت اعتماد به یک پزشک، بیمار خود را به دست او میسپارند او موظف است با نهایت دانش، دقت و تمرکز به درمان بیمارش بپردازد و اگر در کارش سهلانگاری کند شکایت از پزشک لازم است و قانون او را مسئول میداند.
شرایط شکایت از پزشک
شکایت از دکتر و کادر درمان چه زمانی امکانپذیر است؟ آیا شرایط خاصی را میطلبد و یا با یک قصور پزشکی میتوان بر علیه او شکایت انجام داد. با توجه به قانون مصوب در سال 1392 و قانون نظام پزشکی، اگر یک پزشک تخلف و قصوری را مرتکب شود که به موجب آن به بیمار آسیب وارد شود؛ بیمار و یا خانواده او حق دارند بابت درمان نامناسب، فوت و یا آسیبی که به بیمار وارد شده اقدام به شکایت از پزشک نمایند.
به طور کلی در صورتیکه شرایط زیر به وجود بیاید میتوان از پزشک معالج شکایت کرد:
• سهلانگاری در کار
• بیاحترامی به بیماران
• رعایت نکردن موازین شرعی، قانونی و علمی
• استفاده نکردن از دانش و تخصص پزشکی به طور کامل
• رازدار نبودن و افشا کردن اسرار بیمار
• فریب دادن بیماران و دادن وعدههای دروغ
• عدم استفاده از امکانات لازم برای درمان بیمار
• انجام دادن کارهایی که خلاف شئونات یک پزشک است
• دریافت هزینههایی خارج از قانون و عرف
انواع شکایت از پزشک
شکایت از کادر درمان به دو دسته تقسیم میشود: شکایت حقوقی و شکایت کیفری. چیستی هر کدام از این شکایتها عبارت است از:
شکایت حقوقی
شکایت حقوقی از پزشک از طریق تنظیم دادخواست انجام میشود. این دادخواست باید به دادگاه تحویل داده شود. سپس مورد رسیدگی قرار بگیرد. برخلاف شکایت کیفری، دادخواست حقوقی باید در برگاه خاصی نوشته شود و هزینه آن هم پرداخت گردد. دادخواهی حقوقی مستقیماً در دادگاه مطرح میشود و دادسرا در آن نقشی ندارد.
شکایت کیفری
در شکایت کیفری از پزشک معالج، فردی که ادعا دارد حق او پایمال شده باید آن حق را از طریق شکایت یا دادخواست طلب نماید. این شکایت باید از طریق دادسرا مورد رسیدگی قرار بگیرد. این شکایت در صورتی امکانپذیر است که پزشک مرتکب عمل مجرمانهای شده باشد. در اینصورت شاکی میتواند شکواییه صادر کند. در اینجا برخلاف شکایت حقوقی، شاکی مجبور به پرداخت هزینه دادرسی نیست و فرم دادخواست در برگه خاصی تنظیم نمیشود. این شکایت میتواند شفاهی هم مطرح شود و حتماً مکتوب بودن آن لازم نیست.
مراحل قانونی شکایت از پزشک
شکایت از پزشکان و کادر درمان مانند هر شکایت دیگری نیازمند طی کردن یک سری مراحل است. از اینرو باید حتماً از یک وکیل مجرب در این حوزه کمک گرفت. در کل پروندههای پزشکی دارای جزئیات زیادی است که اگر بیمار و خانواده او با آن آشنا نباشند امکان اینکه پرونده شکایت در مسیر اشتباهی بیفتد بسیار زیاد است. در کل مراحل قانونی شکایت از پزشک شامل موارد زیر است:
• مراجعه به مرکز ثبت شکایت و تهیه دادخواست شکایت علیه پزشک
• منتظر ماندن برای دریافت ابلاغیه دادگاه برای مشخص شدن تاریخ رسیدگی به شکایت
• دریافت ابلاغیه تاریخ رسیدگی به شکایت برای بیان توضیحات شما به صورت حضوری
• احضار پزشک و استعلام مدارک او از مرکز درمانی پزشک
• بررسی پرونده شکایت
• صدور دستورات لازم
مدارک مورد نیاز برای شکایت
برای شکایت از پزشک قبل از هر کاری باید مدارک لازم را جمعآوری کرد. این مدارک شامل کلیه مدارک موجود مانند پرونده پزشکی بیمار، نسخه دارویی او و هر مدارکی که قصور پزشک را نشان میدهد میشود. تمام اسناد و مدارک باید ضمیمه طرح شکواییه علیه پزشک شود. مثلاً اگر از جراح زیبایی خود شکایت دارید عکسهای قبل و بعد از عمل خود را به عنوان مدارک لازم برا طرح شکایت ضمیمه پرونده نمایید. همچنین همه عکسهای ام آر آی، رادیولوژی، اسکن و هر آزمایشی که در جریان شکایت از پزشک به شما کمک میکند میتواند به عنوان مدرک جمعآوری شود.
مهلت قانونی برای شکایت
قصور پزشکی باعث بروز آسیب، عارضه و یا فوت یک بیمار میشود و جزء جرایم غیرعمد محسوب میشود. در قانون مجازات اسلامی برای جرایم غیر عمد زمان خاصی در نظر گرفته نشده است. لذا مهم نیست که چه مقدار زمان از آن عارضه گذشته باشد. بیمار میتواند با بروز عارضه و هر نوع آسیب دیگری از طرف پزشک، نسبت به شکایت از پزشک اقدام نماید و مراحل قانونی آن را سپری کند.
اما در کل بهترین زمان برای شکایت در جرایم پزشکی، وقتی است که عارضه در بدن بیمار وجود داشته باشد. مثلاً زمانی که در زمان جراحی بینی عوارضی مانند از بین رفتن حس بویایی در او اتفاق افتاده باشد قبل از هرگونه درمان و اقدام پزشکی، باید از پزشک متخلف شکایت شود؛ زیرا کمیسیون و دادگاه باید وضعیت بیمار را در همان حال مورد بررسی قرار دهد تا به شکایت رسیدگی کند.
جبران خسارت در پروندههای پزشکی
برای جبران خسارت در پروندههای پزشکی ابتدا باید یک دادخواست حقوقی به دادگاه ارائه شود. در این دادخواست علاوه بر همه اظهارات و مدارک، باید مدارک لازم برای هزینههایی که در این درمان اشتباه متحمل شدهاید را جمعآوری کنید و برای جبران خسارت، آنها را به دادگاه ارائه نمایید. در جریان شکایت از پزشک این هزینهها شامل صورتحسابهای پزشکی، خرج و مخارج اضافی و هزینههای درمان مجدد بیمار .
بعد از ارائه مدارک لازم، همه این رسیدها و مدارک توسط کارشناسان رسمی و پزشکی قانونی مورد بررسی قرار میگیرد. در صورت صحت ادعای شما، پزشک موظف به جبران خسارت میشود. برای گرفتن نتیجه بهتر از این اقدام، بهتر است همه مستندات پزشکی لازم که مربوط به اشتباه و قصور پزشکی است در پرونده ضمیمه شود تا بهتر به پرونده رسیدگی شود.
نقش وکیل خوب در شکایت از پزشکان
وکیل خوب و حرفهای در زمینه شکایت از پزشک کسی است که تخصص و تجربه لازم در دعاوی پزشکی داشته باشد و به عنوان وکیل پزشکان و یا بیماران در دادسرای جرایم پزشکی خدمات ارائه داده باشد.
پروندههای شکایت از دکتر و کادر درمان پروندههایی تخصصی و پیچیده هستند که معمولاً بدون تخصص و دانش لازم ممکن است به بیراهه کشیده شوند. از اینرو لازم است برای مشاوره حقوقی با تیم وکالت متخصص در این حوزه صحبت شود. یک وکیل باتجربه و متخصص در این حوزه میتواند علاوه بر کاهش امکان اشتباه، سرعت روند رسیدگی به پرونده شکایت از پزشک را افزایش دهد و کمک بزرگی به موکل خود نماید.
سخن پایانی
در جریان درمان یک بیمار، ممکن است پزشک معالج تخلفی را مرتکب شود. قصور پزشکی زمانی اتفاق میافتد که پزشک به تعهدات خود نسبت به سلامت بیمار و حقوق و وظایف خود درست عمل نکند. در اینصورت بیمار و یا خانواده او حق شکایت از پزشک معالج را دارند. شرایط شکایت از دکتر شامل سهلانگاری، بیاحترامی، رعایت نکردن قوانین، دریافت هزینههای خارج از عرف و… میباشد. در اینصورت بیمار میتواند با ارائه مدارک لازم به دادگاه مراحل قانونی شکایت از کادر درمان و پزشک را طی کند و از دکتر طلب خسارت نماید. بهترین اقدامی که میتوان در این هنگام انجام داد استخدام یک وکیل مجرب در حوزه دعاوی پزشکی است. ما در موسسه حقوقی صلح آفرین با گروه وکلای متخصص در زمینه حقوقی و کیفری، دلسوزانه، مجدّانه و با تخصص بالا در این زمینه میتوانیم در سریعترین زمان ممکن از حق شما دفاع نماییم. برای ارتباط با ما از طریق فرم های زیر اقدام نمایید.