وظایف یک وکیل پایه یک دادگستری در جرم نشر اکاذیب

توضیحات وکیل پایه یک دادگستری موسسه حقوقی صلح آفرین پارس در مورد جرم نشر اکاذیب :

گسترش رسانه‌های مجازی و مکتوب، باعث شده تا خبرهای زیادی در هر دقیقه منتشر و دست به دست شود اما برخی افراد، با قصد ونیت‌های سوء اقدام به انتشار اخباری می‌کنند که یا تکذیب می‌شود یا فضای جامعه را متشنج می‌کند.

بنابراین  برای وقوع هر جرمی نیاز است که ابتدا ماهیت آن جرم و عناصر آن وجود داشته باشد . جرم نشر اکاذیب یکی از انواع جرم است که تحقق آن به این صورت است که فردی خبر کذبی را انتشار دهد یا بیان کند و موجب ضرر رساندن به برخی و یا تشویش اذهان عمومی یا مقامات گردد ، که این عمل در قانون ما جرم شناخته شده است و قانونگذار برای آن در قانون مجازات اسلامی برای آن مجازات تعیین کرده است برای اطلاع بیشتر از موضوع فوق میتوانید با وکلای خوب و با تجربه ی بالا ی موسسه ی حقوقی صلح آفرین پارس مشورت و آگاهی خود را بالا ببرید .

 

نشر اکاذیب چیست ؟

وکیل نشر اکاذیب بیان میکند :نشر اکاذیب نیز به معنی پخش و انتشار هر نوع سخن خلاف واقع و حقیقت خواهد بود.

نشر در لغت به معناي پراکنده گی، گستردگی و انتشار آمده است  و اکاذیب جمع کذب و کذب در لغت به معنی دروغ گفتن،خبر برخلاف عقیده خود،خواه مطابق واقع باشد یا نباشد، و..است.

قانونگذار در ماده 698 « قانون تعزیرات» مجازات نشر اکاذیب  مقرر نموده است : « هرکس به قصد اضرار به غیر یا تشویش اذهان عمومی یا مقامات رسمی به وسیله نامه یا شکوائیه یا مراسلات یا عرایض یا گزارش یا توزیع هرگونه اوراق چاپی یا خطی با امضا یا بدون امضا اکاذیبی را اظهار نماید یا همان مقاصد اعمال را برخلاف حقیقت رأسا یا به عنوان نقل قول به شخص حقیقی یا حقوقی یا مقامات رسمی تصریحا یا تلویحا نسبت دهد، اعم از این که از طریق مزبور به نحوی از انحاء ضرر مادی یا معنوی به غیر وارد شود یا نه علاوه بر اعاده حیثیت در صورت امکان باید به حبس از دو ماه تا دو سال و یا شلاق 74 ضربه محکوم شود».

وکیل خوب نشر اکاذیب بیان میکند :منظور از لفظ اظهار کردن در ماده ۶۹۸ قانون مجازات اسلامی به معنای فاش کردن ،آشکار کردن بیان کردن، است و بیشتر هم معنای فاش کردن و آشکار کردن مد نظر مقنن بوده بنابراین ظاهر یا علنی شدن کذب ضروری است  یعنی اگر فردی مطالب و اخبار دروغ را در یکی از وسایل مورد نظر قانونگذار مکتوب کند اما به جز او هیچ کس دیگری از آن مطالب با خبر نشود نمی‌توان گفت که در اینجا نشر اکاذیب صورت گرفته زیرا اظهار‌کردن تحقق نیافته است.

 

برای مطالعه بیشتر در مورد وقوع جرم نشراکاذیب از طریق مطبوعات کلیک کنید

 

شرایط تحقق جرم نشراکاذیب

وکیل خوب بیان دارد که تحقق نشر اکاذیب نیز نیاز به وقوع نتیجه ضرر یا تشویش اذهان عمومی ندارد و برای تحقق این جرم  باتوجه به ماده 698 قانون مجازات اسلامی باید شرایط زیر وجود داشته باشد

 

اعمال انجام شده و اخبار منتشر شده حتماً باید کذب و دروغ باشد.   دروغ بودن مطالب مطرح شده لازم است و  باید نشر اکاذیب به وسیله نامه،شکوائیه،مراسله،عریضه(که معمولا مردم در مقام مراجعه به مسئولین مملکتی می نویسند)گزارش(که شرح وقایع و امور است)یا توزیع هرگونه اوراق چاپی یا خطی با امضا یا بدون امضایا به عنوان نقل قول صریح یا ضمنی از شخص حقیقی یا حقوقی یا مقامات رسمی صورت می گیرد.

مرتکب با سوء نیت و قصد قبلی و قصد اضرار وضرر رساندن به دیگری این کار را انجام داده باشد.

نشر اکاذیب جرمی مطلق می باشد صرف نظر از اينكه ضررى اعم از ضرر مادى يا معنوى بر بزه ديده وارد گردد، موجب تحقق اين جرم و تعقيب مرتكب مى گردد و  جرم نشر اکاذیب قابل گذشت است و جنبه ی خصوصی دارد و تنها با شكايت شاكى  با کمک  وکیل پایه یک دادگستری قابل پيگرى است مگر اینکه قربانی جرم مذکور شخص معینی نباشد بلکه به قصد تشویش اذهان عمومی بدون این که قربانی جرم شخص معینی باشد ،صورت گیرد که در این صورت به نظر می‌رسداین جرم  قابل گذشت نمی باشد.

 

برای مطالعه جرایم ارتکابی در تلگرام کلیک کنید

 

مجازات نشر اکاذیب

وکیل جرم نشر اکاذیب بیان میکند که :جرم اشاعه اکاذیب جز با شکایت شاکی خصوصی قابل تعقیب نیست و در صورتی که شاکی خصوصی گذشت کند، دادگاه می‌تواند در مجازات مرتکب تخفیف دهد یا با رعایت موازین شرعی از تعقیب مجرم صرف نظر كند.بنابراین علاوه بر اعاده حیثیت در صورت امکان باید به حبس از دو ماه تا دو سال و یا شلاق 74 ضربه محکوم شود».

هر چند در ماده 698 بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی، «اعاده حیثیت» در ردیف مجازات‌های مرتکب قرار دارد اما در واقع منظور قانونگذار از اعاده حیثت، اعاده حیثیت از بزه‌دیده است نه مجرم. بنابراین دادگاه در صورت امکان، ملزم است چنانچه جرم اظهارات کذب یا انتساب اعمال خلاف قانون، منتهی به کسر حیثیت و اعتبار دیگری شده باشد، اقداماتی را به منظور باز گرداندن حیثیت از دست رفته انجام دهد که از جمله این اقدامات می‌توان به درج حکم در روزنامه با هزینه محکوم‌ علیه اشاره کرد

 

اثبات کذب بودن بر عهده ی کیست :

وکیل جرم نشر اکاذیب میگوید :صرف کذب بودن اظهار حتی اگر به قصد اضرار باشد، کافی نیست بلکه جرم نشر اکاذیب اظهارشده باید قابلیت اضرار یا تشویش اذهان را داشته باشد. اثبات کذب بودن اظهارات بر عهده مدعی است و چنانچه مرتکب در مقام دفاع بتواند صحت اظهارات را ثابت کند، تبرئه خواهد شد. در اظهار اکاذیب، نسبتی به دیگری داده نمی‌شود بلکه اخبار یا مطالب بی‌اساس به طور کلی اظهار می‌شود. در جرم اظهار اکاذیب طرف می‌تواند غیرعموم یا مقام رسمی باشد. نابراین ظاهر یا علنی شدن کذب ضروری است. به طوری که چنانچه فردی اکاذیبی را در یکی از وسایل مورد نظر قانونگذار مکتوب کند اما به جز او هیچ کس از مفاد آن باخبر نشود، نمی‌توان اظهار كردن را محقق دانست.

 

تفاوت نسبت دادن و انتشار دروغ یا اکاذیب

وکیل نشر اکاذیب بیان میکند که :  تفاوت نسبت دادن و انتشار دروغ در این است که در نسبت دادن، یک شخص حقیقی یا حقوقی یا یک مقام شناخته شده مدنظر است در حالیکه انتشار دروغ به طور کلی میباشد و نسبت به شخص خاصی نیست.بهتر است در هر شرایطی که شما  درگیر مشکلات حقوقی هستید با یک وکیل خوب پایه یک دادگستری مشورت داشته باشید تا بهترین عمل را در سخت ترین  شرایط انتخاب کنید .موسسه ی حقوقی صلح آفرین پارس بهترین وکلای با تجربه  و پایه یک دادگستری را به شما عزیزان معرفی خواهد کرد .

 

اشتراک گذاری پست